Sveriges första ädelvin

Exklusivt vin från GuteVin

 

Gutevin Ädel 2011, fick medalj och vinet blev, ”Best in Show” på Svensk Vinbedömning, augusti 2013.

 

Hösten 2011 fick druvorna Solaris, ädelrötan Botrytis Cinerea, en form av svamp som orsakar att vattnet försvinner och resultat blir nästan som russin. Vid jäsning resulterar detta i ett sött vin för dessert.

 

– ” Vi har några år tidigare sett tendenser till lite botrytis hos just denna druvsort. År 2011 drabbades vi på ett positivt sätt och detta resulterade i detta härliga söta vin, som passar olika desserter. Min personliga favorit är till jordgubbar. Många som provat detta vin, är mycket överraskade över att vinet håller internationell kvalité”, säger Lauri Pappinen hos Gute Vingård AB.

 

adel_flaska_1000Att få botrytis är inget man kan styra, utan det är årets klimat som avgör helt. När dessa väderförhållanden uppstår igen, kan vi inte ens gissa. Som tur är så kan man lagra detta vin så länge korken håller och det innebär upp till nivån 50 år eller längre. Vi tillverkade ca 500 liter dessertvin.

Vinet har lagrats i nya barriquefat (fransk ek) innan tappningen gjordes tidigare detta året.

En härlig doft av honung och påminner mycket om fransk Sauterne, om vi nu vågar oss på en jämföresle. Vårt vin har, vad som kan uttyckas, en balanserad sötma med behaglig syra, vilket samtidigt ger vinet ett mycket långt liv. Ett vin som kan lagras många år. Kanske något för dem som fått barn år 2011 och vill överraska barnen i vuxen ålder?

Produktnamn: Gutevin Ädel 2011, 13%, 375 ml, Noble Late Harvest
Restsötma: 80 g/l
Artnr: 79632 Pris: 490 kr

Pressbild www.gutevingard.se/pictures/adel.jpg
visar med vår nya layout på etiketten.

Mer information kontakta

 

Lauri Pappinen, Gute Vingård

0498-48 70 70 eller 070-590 12 75

lauri@gutevin.se

 

Allmänna pressbilder

https://gutevingard.se/om-oss/press/pressbilder/

—————————————————————————————————————–

Gute Vingård AB är ett publikt aktiebolag med Gotland som säte och all primär verksamhet i Hablingbo. Verksamhetsområden finns inom tillverkning av vin- och spritdrycker och delikatessvaror, restaurang, vandrarhem samt handel med vingårdsutrustning.